Μάκης Διόγος

Ο τρίτος Αττίλας στο Βαρώσι!

Η Αμμόχωστος έγινε το λάφυρο της επίδειξης ισχύος της Τουρκίας.

«Τώρα καλύτερα να λησμονήσουμε πάνω σε τούτα τα χαλίκια?δε φελά να μιλάμε? τη γνώμη των δυνατών ποιός θα μπορέσει να τη γυρίσει; ποιός θα μπορέσει ν’ ακουστεί; Καθένας χωριστά ονειρεύεται και δεν ακούει το βραχνά των άλλων». Γιώργος Σεφέρης «Σαλαμίνα της Κύπρου».

«Για εμάς που έπρεπε να είχαμε γεννηθεί εκεί. Για εμάς που γεννηθήκαμε πρόσφυγες, για εμάς που ξέρουμε ΓΙΑΤΙ είμαστε πρόσφυγες, και για εμάς που ΔΕΝ δεχόμαστε να μείνουμε για πάντα πρόσφυγες. H πόλη μας που τον Αύγουστο του 1974 παραδόθηκε στον Αττίλα προδομένη από τους πραξικοπηματίες, ξαναβεβηλώνεται από τον τουρκικό κατοχικό στρατό και ξαναπροδώνεται από όσους κοροϊδεύουν τους Βαρωσιώτες ότι υπάρχει άλλος τρόπος να σωθεί η πόλη μας από το να επανενωθεί ο τόπος και ο λαός μας». Τα παραπάνω λόγια «βρίσκονται» στην ανακοίνωση των Red Rebels του συνδέσμου οπαδών της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου. Αιτία; Η απόφαση του Ταγιπ Ερντογαν και του πρωθυπουργού του ψευδοκράτους του Αττίλα Ερσιν Ταταρ να «ανοίξουν» την Αμμόχωστο. Την πόλη-φάντασμα, καθώς από τις 14 Αυγούστου του 1974 οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοί της έχουν εκδιωχθεί, και από τότε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει κλειστό και ερημωμένο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων του, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Την Πέμπτη 8/10 γύρω στις 12 το μεσημέρι οι κατοχικές αρχές άνοιξαν την δίοδο. Το ποδοβολητό του κατακτητή ακούστηκε ξανά στο Βαρώσι. Η Αμμόχωστος έγινε το λάφυρο της επίδειξης ισχύος της Τουρκίας και του Ερσίν Τατάρ ο οποίος πλαισιωμένος από οπαδούς με τουρκικές σημαίες και συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, περιδιάβασε στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης πόλης η οποία για 46 τόσα χρόνια παρέμενε κλειστή, βουβή και έρημη.

Τα δυο προσφυγικά σωματεία της Αμμοχώστου, η Ανόρθωσις και η Νέα Σαλαμίνα πήραν θέση στην προκλητική ενέργεια της Τουρκικής πλευράς. «Ο νεοσουλτάνος Ταγίπ Ερτογάν, παρουσιάζεται για άλλη μια φορά συνεπής στις απειλές που εκτόξευσε προ μηνών εναντίον της πόλης μας και στέλνει τις μπουλτόζες και τον τουρκικό στρατό να ανοίξουν τον δρόμο για τον εποικισμό της Αμμοχώστου. Συντελείται μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, την ώρα που αυτή προσπαθεί να συνέλθει και να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα του Κορωνοϊού, ένα ακόμα έγκλημα κατά της Κύπρου μας», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ανόρθωσις στην ανακοίνωσης της, ενώ από τη πλευρά της η Νέα Σαλαμίνα τονίζει: «Η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της είναι η μόνη οδός προς την σωστή κατεύθυνση. Αναμένουμε ότι συντομα ο Γ.Γ των Ηνωμένων εθνών θα καλέσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για ένα ουσιαστικό, εποικοδομητικό διάλογο για λύση του Κυπριακού. Περαιτέρω στασιμότητα θα οδηγήσει σε νέα τετελεσμένα με απρόβλεπτες συνέπειες. Διαβεβαιώνουμε όλους τους Αμμοχωστιανούς ότι η Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώρου θα συνεχίσει με ακόμη περισσότερες ενέργειες να διεκδικεί την επανένωση της Κύπρου μας και την επιστροφή στην αγαπημένη μας Αμμόχωστο!»

*Η φωτογραφία είναι από φιλικό ματς της Νέας Σαλαμίνας με την Αρσεναλ το 1967 στο «ξερό» τότε δημοτικό στάδιο της Αμμοχώστου!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x